19 Kasım 2016 Cumartesi

İlham Cümleleri Serisi 2



Merhabalaar!

Bir cümle okursunuz ve tüm hayatınız değişir. 
Cümlelerin gücü adına deyip sizi ilham cümleleriyle baş başa bırakıyorum.

  • "Basitlik zarafetin anahtarıdır." - Coco Chanel
  • "Build, don't talk." - Ludwig Mies van der Rohe
  • "Mükemmeliyeti boşver. Her şey kusurludur. Her şeyin üzerinde çatlaklar vardır. Işık da bu çatlaklar ve kusurlar sayesinde gözükür." -Leonard Cohen
  • "Başta zor gelebilir, ama her şey başta zor gelir." -Miyamoto Musashi
  • "Mimari sıradan insanlar tarafından, sıradan insanlar için gerçekleştirilir. Bu nedenle de herkes tarafından kolayca anlaşılabilmelidir." - S.E. Rasmussen (Yaşanan Mimari)
  • Yaratıcılık kuralları yıkmayı gerektirir.
Sizin de defterinizin bir köşesine not ettiğiniz cümleleriniz varsa buyrunuz.

12 Kasım 2016 Cumartesi

O Zaman RENK


Merhabalaaar

Renk sizce nedir? Rengi nasıl tanımlarsınız? Renksiz bir dünyada yaşasaydık neler olurdu? Ya da keşfedilmemiş bir renk var mıdır?

Renk dediğimiz an işin içine ışık da giriyor. Çünkü renk, ancak ışık altında kendini gösteren bir olgudur. O yüzden karanlıkta renkleri göremiyoruz. 

Renk objelerden yansıyan ışınların göz ile algılanarak hissedildiği bir görüntüdür.

Renk Oluşumu

Isaac Newton yine başka işi olmadığı bir gün, ışığı bir prizmadan geçirir ve 6 renk olduğunu görür. O dönemlerde kilise ve doğa ile 7 sayısı arasında bağ vardır. 6 ise şeytanı temsil eder. Şimdi ben 6 renk olduğunu söylersem beni kesin giyotinle idam eder bunlar diye araya çivit mavisini de ekleyip 7 renk buldum der. 

Aynı deneyin tersini de Thomas Young yapar. O da tayfın 6 renginin birer ışığını bir perdede birleştirerek beyaz ışığı görür.


Işığın ana renkleri şunlardır: Kırmızı, yeşil, mavi
Ana renkler karışınca beyaz,
Ara renkler karışınca siyah elde edilir.
Aaaa ama ana renkler sarı, kırmızı ve mavi değil miydi?
Evet 
Doğadaki ana renkler ise; sarı, kırmızı, mavidir.
Doğadaki ara renkler; turuncu, mor, yeşildir.

Hepimiz ilkokulda resim öğretmenlerimizden öğrendik bu bilgileri. Yine de tekrar etmekte fayda vardır diye üşenmedim yazdım. 

Birkaç tanıma yer vermezsem olmaz.

Tayf: Beyaz ışığın prizmadan geçirildikten sonra renklere ayrılmasıdır. 

Skala: İki rengin birbiriyle karışımından oluşan ışık derecelendirme çubuğuna denir. Yani herhangi bir renkten başlayıp başka bir renge giden bir çubuk. Sarıdan kırmızıya giderken aralarda turuncular gözüken bir çubuk. 

Ton: Rengin parlaklık derecesidir. Renge siyah ya da beyaz katarak oluşan çubuktur bu da. Işığı az olan maviye koyu, ışığı fazla olan maviye açık denir.

Kromatik: Bir rengin en saf ve en kuvvetli haline denir. Rengin içerisinde siyah ve beyazın hiç olmaması. Doymuş renktir.

Armoni: Renkler arasındaki ahenk ve uyum demektir.

1. Üçlü Renk Armonisi
2. Çapraz Tamamlayıcı Renk Armonisi
3. Tamamlayıcı Renk Armonisi
4. Dörtlü Renk Armonisi
5. Monokromatik Renk Armonisi ( Tek Renk Armonisi)
6. Analog Renk Armonisi

Bunları uzun uzun açıklamak yerine sevgili Esra'cığımın yaptığı renk çemberiyle gösteriyorum. Çevir çevir renk uyumu bak çok güzel. Esra'nın ellerine sağlık. 


Bunu yapmaya üşenirseniz üzülmeyin dijitali de mevcut:

Burayı kullanarak projelerinizde renk uyumunu yakalayabilir, beğenmeyen hocalarınıza bilimsel verilerle şekil yapabilirsiniz :p


Tasarımda renk seçiminin önemi büyük. Rengi daha iyi tanımak, kullanımı öğrenmek isterseniz "Sadettin Çağlarca - Renk ve Armoni Kuralları" adlı kitabını öneririm. Bu kitap sayesinde renklerin nasıl oranlanması gerektiğini öğrenmiştim. Temel Tasarım derslerinde az faydasını görmedim.

5 Kasım 2016 Cumartesi

Posterlere Temel Tasarım Dokunuşu

Merhabalar :)

Karadeniz Teknik Üniversitesi, mimarlık fakültesi bölüm sergisinde film, dizi posterleri ile yapılan bir çalışmanın fotoğraflarını paylaşıyorum.













Arkadaşların ellerine sağlık. Sizce de posterlere bu temel tasarım dokunuşu çok güzel olmamış mı?